Elin Solheim

Bäckensmärtor och urinläckage drabbar också vältränade kvinnor

Bäckensmärtor och urinläckage drabbar också vältränade kvinnor

Bäckensmärtor och urininkontinens – är det relevant för dem som är topptränade?

Katrine Pedersen är en av de modiga kvinnor som både är idrottsutövare på toppnivå och mamma. Hon sätter ord på de utmaningar – till exempel bäckensmärtor och urininkontinens – som kan finnas i att vara mamma och samtidigt träna mycket hårt

Katrine vid EM i fotboll 2013.

Katrine är tidigare lagkapten i Danmarks kvinnolandslag i fotboll.


Katrine berättar:

”Jag var i toppform när jag 2013 blev gravid första gången"  

"Jag hade just återvänt från EM i Sverige och blev gravid en månad senare. Under hela graviditeten kunde jag anpassa träningen till den växande magen. Under min graviditet skrev jag kontrakt med Adelaide United i Australien, och i samband med det blev jag tvungen att vara förberedd till den första turneringsmatchen i DBU, bara 4 månader efter förlossningen.

Jag hann inte få tillbaka styrkan tillräckligt bra på den korta tiden. Även om jag såg stark ut, så fick jag allteftersom småskador samt bäckensmärtor och urininkontinens. Jag hade också svårt med de snabba vändningarna i spelet. Smärtorna betydde att jag fick svårt att träna och utveckla mig fysiskt normalt igen. Jag kom inte tillbaka ordentligt i form. "

Famlade i mörker

Utöver den hjälp jag fick från andra som hade spelat fotboll på toppnivå efter att ha blivit mamma, och en sjukgymnast, så famlade jag i blindo.

Jag blev undersökt av en australiensisk sjukgymnast specialiserad på träning efter födseln. Hon tyckte att jag verkade stark och gav mig grönt ljus att spela. Därför tränade jag det som jag tyckte verkade bra. Jag genomförde den australiensiska serien med tolv matcher á 90 minuter.

Men även om jag blev stark i de stora muskelgrupperna, så fungerade inte min kropp så bra som tidigare när jag rörde på mig. 

Den stora skillnaden andra gången

Efter andra graviditeten var jag färdig med elitsport, och mitt fokus på att komma i form var ett annat. Jag hade mer tid och jag önskade bara att kunna träna ordentligt.


Men jag hade fortfarande bäckensmärtor och urininkontinens, när jag t.ex. lekte med vår dotter, och jag kunde inte heller hoppa på studsmattan med henne utan att kissa.


Det var faktiskt en landslagskollega, som också är sjukgymnast, som efter min andra graviditet berättade om Elin Solheims metod för träning efter förlossning. Med hjälp av att följa Elins onlinekurs har jag tränat med övningar som jag tidigare inte skulle ha kallat för träning. Det var övningar som var otroligt svåra för mig att koordinera, eftersom andning och bäckenbotten var integrerade. Och jag fick inte springa under de första fyra månaderna av träningsförloppet.


Den hjälp betyder nu att jag åter kan spela fotboll, springa, leka och tumla runt med mina barn, utan att ha ont. Och det är helt utan den hårda träning som jag tidigare trodde att var nödvändig.

Jag saknade kunskap

Jag saknade kunskap om vilka erbjudanden som fanns för en nybakad fysiskt aktiv mamma. Min egen kunskap om träning var stor men inte om träning efter graviditet. Jag visste inte hur jag som kvinnlig elitidrottsutövare och mamma skulle träna för att kunna återvända till toppidrotten. Jag skulle önska att jag redan från början hade fått mer vägledning om det. I synnerhet att få veta, vad man ska börja med, och när. Och hur man återvänder i form med en kropp som fungerar istället för att bara träna hårdare.”


Katrine är tvåbarnsmamma och tidigare lagkapten på det kvinnliga fotbollslandslaget. Hon är nu tränarassistent för det kvinnolandslag som vann silver, i EM i fotboll 2017.


Kvinnor kan slippa tabubelagda besvär, när träningen tar särskild hänsyn till kvinnokroppens anatomi

Det handlar t.ex. om bäckensmärtor, urinläckage, besvär, smärtor och obehag vid samlag, framfall av organ, och en mage som ser gravid ut trots massor av situps. Alltsammans något som även kvinnor som tränar flitigt dras med. Detta kan förändras med en ny syn på övningar och träning. Det handlar mer om kvalitet, och om att röra sig bättre i vardagen, än att bara träna mer och hårdare i fitnesscentret.

  • De tabubelagda besvären visar sig t.ex. genom att upp till var tredje kvinna som har fött, har magmuskler som inte fungerar efteråt.
  • Var fjärde flicka och kvinna har svårt att hålla sig vid sport.
  • Och för kvinnor som har fött, samt utövare av särskilda sportgrenar, är talen ännu högre.


För hundratusentals av aktiva kvinnor och sportutövare är dessa besvär en daglig irritation, som ofta förvärras genom felaktiga träningsmetoder.

Jag tycker att vi lämnar en jättestor grupp flickor och kvinnor i sticket. Och när vi inte heller talar om det, så är det svårt att få den nödvändiga kunskapen och hjälpen som behövs, för att förebygga och hantera dessa besvär.

SOLHEIMs onlinekurs er till kvinnliga motionsutövare och elitutövare

Merparten av den kvinnliga befolkningen kan förebygga och hantera dessa vanliga, men ofta förbisedda, besvär och problem.
Det kan de genom att vara mer uppmärksamma på det man lär sig i SOLHEIMs onlinekurs.

SOLHEIMs träning är ett uppgör med ett existerande träningsideal och fitnessystem, där de dolda besvär kvinnor kämpar med ofta är förbisedda. Rörelserna under dina vakna timmar tar tidsmässigt långt mer av tiden än tiden på träningsmattan. Därför är dina vardagsrörelser minst lika viktiga som de specifika övningar du utför under träning.

För de flesta betyder detta att de har en stor outnyttjad potential. I verkligheten kan vi nöja oss med att träna mindre, men klokare, och ändå få en vältränad och välfungerande kropp!

Mer än hundratusen kvinnor kämpar varje dag med besvär efter födseln, och under många år efteråt

De får inte tillräcklig hjälp av existerande system.

Jag skickar en varm hälsning till alla som vill ha tillbaka tvättbrädan, vare sig det är alldeles efter, eller många år efter födseln.
För alltför många kvinnor slutar välmenande planer istället med magmuskler som delar sig onaturligt mycket, vilket betyder att magen försvagas. Ett kroppsideal som domineras av platta magar med tvättbräda representerar inte nödvändigtvis en stark och välfungerande kropp.

Men detta kroppsideal kan ändå få många att träna felaktigt och ensidigt med fokus på utseende. På så vis är SOLHEIMs onlinekurs också en uppgörelse med idéen om att man helst ska tillbaka i fitnesscentret bara några veckor efter förlossningen. Du kan absolut vara både vältränad och ha en kropp som fungerar. Men vi kan inte fly från vår anatomi –även om t.ex. löpning och crossfit är populära motionsformer.

Det viktigaste redskapet är att du lär dig – att röra dig stark – istället för att bara träna hårdare.
Created with