Balans mellan träning och livet som mamma

Vi har gjort styrka till en hållbar del av din vardag.


FAQ - Vanliga frågor

Hur kommer jag igång?

Du kan köpa tillgång till antingen Flexibelt abonnemang eller Samlat paket här på sidan och få tillgång till din hemmaträning med det samma. Du loggar in med den epost och kod som du valde när du köpte din produkt.  
Träningsbanden skickas till dig med post så snart som möjligt. Men du kan gärna börja och bekanta dig med kursen medan du väntar. Kursen väntar på dig så du kan börja när du får dina träningsband utan att gå miste om något. 

Vem är träningen för?

Den är för kvinnor, både för dem som har fött för många år sedan, och för dem som nyligen har fött. Den är också för kvinnor som närmar sig övergångsåldern, vare sig de har fött eller ej.  
Är du kvinna – som med andra ord har ett bäcken och en kärna – så är kursen för dig! 

Om du har ett framfall 

Om du har ett konstaterat framfall av underlivets organ ombeds du kontakta Elin på info@elinsolheim.se innan du börjar.
  
I förhållande till ditt framfall är det bra om du kan besvara några frågor: 

Har du fått framfallet värderat av en gynekologisk fysioterapeut i förhållande till vilken grad av framfall du har? 
Vilka besvär har du, hur märker du, hur upplever du framfallet? Till exempel när du står upp, lyfter, tränar etc.  
Hur fungerar ditt knip? 
  • Kan du både aktivera bäckenbottnen tydligt och märka det när du slappnar av igen? 
  • Kan du tydligt aktivera bäckenbottnen i stående, sittande och liggande? 
  • Har du inkontinens? 
  • Kan du hålla ett knip i 20–30 sekunder? 
  • Klarar du att hålla ett knip medan du andas? 
  • Vilken träning har du provat på efter att du fick konstaterat framfall? Och vad tränade du tidigare? 

Om du är nybakad mamma 

Har du just fött så ska du till läkaren för en 8-veckorskontroll och få grönt ljus innan du börjar med din träning. Om du har fött med kejsarsnitt så ska du vänta 10 veckor och ha genomgått en kontroll hos din läkare först.

Skriv till Elin på info@elinsolheim.se om du är osäker.

Om du har delade magmuskler (rektusdiastas) 

Om du har delade magmuskler (rektusdiastas) så är du mycket välkommen att börja med att ta testen här längre ned på sidan, och skriva till Elin på info@elinsolheim.se så att du kan få specifik vägledning baserat på din test. 

Praktiska frågor 


Är det nödvändigt att ta emot motivationsmail eller får jag ut detsamma av träningen om jag inte tar emot dem?

Jag rekommenderar alla medlemmar att ta emot motivationsmailen som skickas ut. Det är i motivationsmailen som du får tips om hur du rör dig bättre i vardagen under all den tid du inte tränar. Och det är här som du får påminnelser och en hjälpande hand om du behöver hjälp. Motivationsmailen påminner dig om att du inte är ensam och de håller dig motiverad.  

PS!
  • Har du inte fått motivationsmailen? Kolla din spam eller mappen för kampanjer. Mailen gömmer sig gärna där… 
  • Skriv till mig om du inte får motivationsmail, så kan jag anmäla dig manuellt.

Är träningsinstruktionerna på svenska?

Ja. Alla instruktioner i träningsvideorna är på svenska.
Hjälpmaterial/Grundhjälp har svenska undertexter.
Support är på engelska.

Vilken utrustning behöver jag? 

- Dator, tablet eller smartphone och internetförbindelse. Om du kan se vår demo på hemsidan så kan du också se träningsvideor med din internetuppkoppling.  
- Det är en bra idé att skaffa sig en tränings- eller yogamatta, men det är inte nödvändigt för att kunna träna.  
- Till varje övning får du veta vilken utrustning du behöver. Det du kan komma att behöva är saker som du kan hitta i ditt hem, om inte du har lust att köpa en kettleball och annan specifik träningsutrustning.  Till några av modulerna ska du använda en 2–4 kilos kettleball eller en påse ris, mjöl eller en flaska vatten som vikt i stället. Till några av övningarna blir du ombedd att ha en torr disktrasa till hands. Till några övningar ska du använda en trave böcker eller en yogakloss.  
- Det långa träningsbandet och det runda träningsbandet som du har fått hemskickat med posten används också i några av modulerna. Men allt det får du veta i introduktionen till den modul som du tränar på. 

Hur länge har jag tillgång till videorna? 

Vid Flexibelt abonnemang: Du har tillgång så länge du betalar ditt abonnemang.  
Vid Komplett paket: Vid köp av  komplett paket har du tillgång i 18 månader.  
Videorna finns att streama, de kan inte laddas ner.

Vad ska jag välja: Flexibelt abonnemang eller Komplett paket?

Innehållet i de två produkterna är samma men betalningen är olika:  
  • Flexibelt abonnemang betalas månadsvis och är utan bindningstid. 
  • Komplett paket betalas en gång och ger tillgång i 18 månader.  
  • Vill du pröva kursen några månader är Flexibelt abbonemang bra. 
  • Behöver du mer tid utan att stressa över ett abonnemang som löper så kan Komplett paket vara att föredra.   

Hur mycket träning krävs i kursen?

Träningen är anpassad för att du ska kunna göra den utan att behöva avsätta massa tid.
De första tre modulerna (cirka 6 veckor sammanlagt) tränar du dagligen 10–15 minuter.  
Därefter, från modul 4–12,  kan du välja mellan att att fortsätta med de korta dagliga träningspassen på 10–15 minuter, eller träna med mer intensitet i styrkedelen och i 20–25 sekunder 3–4 gånger per vecka. 
Hela kursen är beräknad att ta 9 månader, men med arbetsliv, familjeliv och barn kan det ta längre tid. Och en del stannar kvar betydligt längre helt enkelt därför att de trivs med träningen. 

Kan jag verkligen ta samma kursupplägg om jag har delade magmuskler (rektusdiastas), en svag bäckenbotten eller nyligen har fött? 

Ja, kursen är den samma eftersom principerna är universella. Du får löpande vägledning i modulerna om hur du tar nödvändig hänsyn i förhållande till delade magmuskler (rektusdiastas) och svag bäckenbotten. Har du delade magmuskler (rektusdiastas) kan det dock vara en fördel ekonomiskt att välja Komplett paket eftersom det kan ta längre tid att jobba upp musklerna. Som nybakad mamma ska du tidigast börja på onlinekursen efter 8-veckors kontrollen. Efter kejsarsnitt ska du vänta 10 veckor innan du börjar. Om du har ett framfall, kontakta Elin på info@elinsolheim.se innan du börjar.    

Kan videor köpas på DVD eller laddas ner?

Nej.

Jag har just köpt kursen. Hur kan jag se den?

Du får tillgång genom att logga in på vår webbsida med den epost och det kodord som du valde när du köpte produkten. Så snart din betalning är bekräftad så får du en kvittering och en välkomstepost. Kolla dina mappar Spam och Kampanjer. Om du inte har tagit emot en kvittering och välkomstmail så skriv till kundservice@elinsolheim.se

Hur hittar jag träningsmodulerna? 

När du anmäler dig till onlinekursen så får du tillgång med detsamma. Kursvideosen ligger online på hemsidan och du får tillgång genom att logga in med den login som du valde när du köpte produkten. När du loggar in kan du i menyn se nåt som heter MIN TRÄNING. Här hittar du både träningsmoduler och träningsvägledning. Modulerna ligger i boxar där du klickar på den modul som du har nått fram till. Din aktiva modul framgår visuellt. Modulerna görs tillgängliga en efter en. Du får löpande tillgång till en ny modul.  
Skriv till kundservice@elinsolheim.se om du upplever problem.  

Mitt abonnemang är inaktivt men jag har inte sagt upp det! 

Det kan bero på problem med ditt konto eller kort som gör att ditt abonnemang inte har kunnat förnyas. Om systemet inte kan förnya abonnemanget så stängs din tillgång till träningen.  
Om du inte får tillgång maila till kundservice@elinsolheim.se   
PS! Kom ihåg att uppdatera dina kortupplysningar när du får ett nytt kort. Annars kan systemet inte förnya ditt abonnemang.  

Jag har fått ett nytt bankkort. Hur uppdaterar jag mina kortuppgifter?  

Om ditt kort har gått ut eller behöver ändras, kan du göra det under "Mitt konto" / "Redigera". 

Hur säger jag upp mitt abonnemang? 

Abonnemanget kan sägas upp via vår webbplats www.elinsolheim.se, när du är inloggad, under "Mitt konto"/"Avbryt prenumeration". Du kan säga upp avtalet utan föregående meddelande när du vill, innan nästa betalningsperiod. Redan betalad månad återbetalas inte (undantaget är när ångerrätten eller nöjdhetsgarantin används).

Du har tillgång till alla dina köpta utbildningsmoduler och relaterat material så länge du är abbonemangsmedlem. I händelse av en uppsägning kommer du att ha tillgång i 30 dagar från sista betalningsdatum, oavsett när du var tvungen att säga upp din prenumeration under den perioden. Din prenumeration kommer att förnyas om du inte har sagt upp den och så länge det kreditkort som användes för att skapa prenumerationen är giltigt. Om ditt kort har gått ut eller behöver ändras kan du göra det under "Mitt konto" / "Redigera". 

Jag vill gärna följa kursen igen. Hur gör jag?  

Du är alltid välkommen tillbaka och kan anmäla dig till Samlat paket eller Flexibelt abonnemang som tidigare, och med samma login som tidigare, om du vill. 

Jag kan inte se videor eller få ljudet att fungera. Vad är det som är fel? 

Videor och material är testade och kontrolleras löpande så att de fungerar online. Problem med tillgång online beror det oftast på ett lokalt problem med din uppkoppling eller enhet.   
Här är några felsökningstips: 
  • Prova med ett annat nätverk eller en annan enhet.  
  • Prova med en annan webbläsare, byt t.ex. från Safari till Firefox.   
  • Skrik högt till datorn medan du slår på tangentbordet, det fungerar alltid för mig...!    
  • Om inte heller det fungerar så skriv till kundservice@elinsolheim.se eller skriv i Facebookgruppen. 

Kan jag träna onlinekursen när jag är gravid? 

Är du gravid kommer träningen på kursen vara en jättebra förberedelse för dig eftersom bäckenbotten och kärna utmanas i samband med en graviditet och förlossning. Onlinekursen kommer att rusta dig till att bära dig själv och barnet bättre, med en välfungerande coremuskulatur, och du kommer ha det lite lättare att komma igång igen efteråt graviditeten.  

Men, ingen graviditet är en annan lik. Om du märker att en ställning, eller en övning,inte känns bra så kan du kontakta Elin.
Du kan kontakta Elin genom den gemensamma stängda Facebookgruppen eller skicka ett email. Det är oftast möjligt att justera övningarna.

Som utgångspunkt har din kropp användning för att stärka och aktivera de muskler som vi arbetar med i kursen. När magen blir större är det många som går tillbaka till de lättare modulerna istället för att fortsätta till den nästa och svårare. Det lönar sig att ta god tid på sig på de tidiga modulerna. På de tidiga modulerna lär du hur du kan känna bäckenbotten: hur det känns att spänna, och att slappna av, i de rörelser som du tränar.

Jag vil verkligen rekommendera dig som är gravid att tänka på din träning som att det just nu inte handlar om att komma i toppform, utan om att aktivera det i din kropp som ska bära dig och din graviditet bättre. Du ska fokusera på att lära dig bra rörelsemönster, som du kan behålla genom graviditeten och som du kan hitta tillbaka till efter förlossningen. Och du lär dig att vara mer medveten om dina rörelsemönster i dina vardagsrörelser.  

Trilskas tekniken? 

Skicka en epost till kundservice@elinsolheim.se om du upplever tekniska problem eller andra utmaningar med onlinekursen.  

Onlineträning - fungerar det? 

Min kunskap blir din kunskap.

När du arbetar självständigt med övningarna i SOLHEIMs onlinekurs integrerar du dem och du tar själv ägarskapet till din träning. Det är just det som hemmaträning kan. Du kommer snabbt att erfara att du får ut mer av träningen än du hade vågat föreställa dig. Kanske upplever du till och med att du får ut mer av övningarna än du tidigare har upplevt med annan träning.  
Många upptäcker att de har undervärderat sin egen förutsättning att kunna genomföra onlinekursen. Det kommer du troligtvis också att upptäcka i takt med att din insikt i hur träningen ska utföras växer fram. Samtidigt kan du på kort tid märka en effekt och se resultat av onlinekursen och det i sig är en motivation. Träningen är dessutom tillgänglig för dig när det passar in i din vardag. Och det är kanske den viktigaste faktorn för att kunna hålla fast i träningsrutinen i en stressad vardag.  

Du blir inte överlämnad till dig själv när du följer SOLHEIMs onlinekurs. 

Du får regelbundet motivationsmails och du kan få goda råd, stöd och hjälp i SOLHEIMs stängda Facebookgrupp där andra kvinnor som följer onlinekursen, och jag själv, är aktiva och svarar.  

Jag tar mammors kroppar och vardag allvarligt. 

Et abonnemang ger dig möjlighet att vara en del av ett större nätverk av kvinnor. I den stängda Facebookgruppen SOLHEIM medlemmar möter du andra kvinnor och mammor som tränar hemma med SOLHEIMs onlinekurs. Dessa kvinnor vill vara fysiskt starka och de vill ha en välfungerande kropp som de trivs med.

I den stängda Facebookgruppen kan du ställa frågor och få svar av både Elin Solheim och de andra kvinnorna i gruppen. Här är det möjligt att dela med sig av erfarenheter, glädjeämnen, utmaningar, tips, trix och framgångar i ett öppet och ärligt forum tillsammans med andra likasinnande. Det är naturligtvis helt upp till dig om du har lust att vara en aktiv del av Facebookgruppen eller bara följa med från sidolinjen, eller inte alls vara medlem.  Support är på engelska, danska eller norska.

Ditt överskott till att träna ska ha lov att gå upp och ner. 

Speciellt i perioder när du inte sover tillräckligt ska du ha lov att möta kroppen där den är. Du ska välja de övningar där du kan andas och bli stärkt samtidigt.  
I slutändan gör det att du står starkare även om du inte presterar med samma intensitet varje gång. I onlinekursen lär du dig också mjuka stretch och övningar för ditt kroppsmedvetande; som ett alternativ de dagar då du bara inte har krut nog till att träna hårt.  

Det handlar inte bara om att ta sig samman. Det handlar också om att ge sig tid. 

Det tar tid att ändra vanor och det är ok att misslyckas. Skäll inte på dig själv om du är för trött för att träna. Träning gynnar dig inte om den innebär ökad stress till en redan stressad kropp. Det kommer att vara perioder när du får för lite sömn och är under hård press och där kroppen har behov för pauser.

Även en regelbunden träningsrutin utmanas i perioder av omständigheterna. Och en del dagar är det fullt tillräckligt att göra några bra sträck eller nöja sig med uppvärmningsdelen i en träningsmodul. Kan du andas långsamt och rytmiskt medan du tränar är chansen också bättre att du tränar med den intensitet som du behöver.  
Den ökade medvetenheten om andningen i träningen gör dig mer fokuserad på att vara närvarande i kroppen när du tränar. Det kan också dämpa stress och oro. Att vara medveten om att andas och vara närvarande i kroppen kan göra din träning till ett litet andningshål i din vardag. 
En mening som har hjälpt mig många gånger är: ”Att börja igen.”. ”Igen” är ett accepterande av att det är en del av resan att avvika från vägen. Man ska bara kliva tillbaka till vägen och börja igen, i stället för att använda sin energi på att slå sig själv i huvudet.  

Hur går träningen till? 


Du behöver inte vara rädd för att du är för otränad för SOLHEIMs onlinekurs.

Onlinekursen är uppbyggd efter principen att kärnan styrks bäst när alla aspekter är indragna. Vare sig du har delade magmuskler (rektusdiastas), bäckensmärtor eller något annat så är det faktiskt samma principer som vi ska bygga upp för att du kan tåla belastningen bra och kunna röra dig starkt och fritt med hela kroppen.  
Därför är det bara en onlinekurs hos SOLHEIM. Men det kan alltså vara många olika orsaker till att kärnan är utmanad och att man har användning för onlinekursen.  

Alla rekommenderas att börja från början eftersom det är avgörande att kvaliteten i dina rörelser faller på plats innan belastningen ökar. 

Träningen bygger upp din teknik och styrka över tid och blir gradvist mer intensiv; tills du når en nivå som motsvarar den du möter i annan träning och i ett aktivt liv. Under tiden får du vägledning om när du tidigast får gå vidare till en ny träningsmodul men du får också gärna använda längre tid än rekommenderat.  

De första sex veckorna boostar du din kropp med daglig träning i cirka 15 minuter.

Du lär dig att mästra grundteknikerna i loppet av de tre första modulerna som var och en tar cirka 14 dagar. Du kan själv välja att använda längre tid tid på dessa moduler om du behöver mer tid. Det är inte onormalt.  

De följande 3 månaderna fortsätter du att stärka din kärna som ett helt system tillsammans med din kropp.

Du tränar 3–4 gånger per vecka och börjar med en ny modul var tredje vecka. Belastningen ökar gradvist och träningen blir mer utmanande.  

Du får löpande tillgång till nya moduler.

Du kan fortsätta med att träna på en modul så länge du vil. När du har genomfört modul 12 – så har du genomfört onlinekursen. Det kan hända att du har som mål att kunna återvända till din favoritträning med en väl fungerande stabil kärna och bäckenbotten. Eller så kan det hända att du fortsätter med att träna på de olika modulerna tills dina delade magmuskler (rektusdiastas) är helt läkta och/eller din bäckenbotten fungerar. 

Du ska använda minimalt med utrustning.

Vid anmälan får du automatiskt tillsänt två utvalda träningsband.  
Det är skönt att ha en yoga- eller träningsmatta men du kan klara dig fint utan.   

Online stöd och vägledning.  

Allt ditt material finns online och du har ditt eget login till träningsvideor + motivationsmails. Som medlem har du också tillgång till obegränsad personlig vägledning av Elin i ett stängt onlineforum. Det ger möjlighet att få svar på konkreta frågor till konkreta övningar eller besvär.  

En hel onlinekurs består av 12 moduler. 

En modul utgörs av ett träningsprogram med uppvärmning, styrkeövningar och avslutande stretch. Den avsatta tiden för att genomföra alla 12 moduler är 9 månader.   

Du får träningsvideor till din smartphone, tablet och dator 

Du har tillgång till alla dina frigivna träningsmoduler och material med det samma och så länge du är medlem. Videorna kan inte laddas ner, och kan endast användas så länge du är betalande medlem av SOLHEIM onlinekurs. 

Motivationsmail. 

I motivationsmail får du löpande inspiration till träning i en stressad vardag samt hjälp att utnyttja möjligheterna i dina dagliga rörelser. Motivationsmail är inte det samma som nyhetsbrev. Motivationsmail är ofta anpassade till onlinekursen och är därför ofta endast för medlemmar av SOLHEIMs onlinekurs.   

Vad är "core"? 


Kärna är det svenska ordet för ”core”
- Kärnan är kroppens centralstation

Den kallas också för kroppsstammen och din kärna inkluderar både bäckenbotten, magmusklerna, ryggmusklerna och andningsmuskulaturen. Kärnans funktion är helt central för att du ska kunna röra dig stabilt med hela kroppen och att din styrka inte bara sitter i rygg och mage. 

Din kärna består av djupa strukturer där de viktigaste är:

  • Den djupa tvärgående magmuskeln (transversus abdominis). 
  • De små stabiliserade ryggmusklerna (multifider) – inte de långa som du ser utanpå ryggen. 
  • Andningsmuskeln (diafragma), som håller ihop det hela och samtidigt åtskiljer bukhålan och brösthålan. 
  • Musklerna i botten av ditt bäcken (bäckenbottenmuskulaturen) 

Kärnans topp, botten och allt det som ligger mittemellan 

Kärnan inkluderar alla led i den del av din ryggrad samt i bäckenet, de djupa mag- och ryggmusklerna (bl.a. den djupa tvärgående magmuskeln) och dessutom bäckenbotten i botten, och andningsmuskulaturen på toppen. Kärnan stöds bara av de mer ytliga rygg- och magmusklerna. Det är bland annat dem du kan se hos en som har en six-pack (rectus abdominus). 
Magens form och styrka hänger mindre samman med en tydlig six-pack, och mer med att kärnans djupa strukturer arbetar i samspel med bindväven (fascie systemet). Detta är ett nätverk av bindväv som bl.a. är ledband som förbinder alla strukturer och smyger sig runtom muskler, ben och organ i sammankopplade, lager i kroppen som ömsesidigt interagerar med varandra – som magens mittlinje (linea alba). 

Magens muskler och tillhörande bindväv (linea alba)

När vi ska förstå hur belastningar påverkar och stärker kroppens kärna ska vi i högre grad se till hela kroppen, och vi ska se på sammanhanget mellan kärnan och resten av kroppen. 
Vi är tvungna att se på funktionen i allt det som stöder rygg, mage och bäcken för att fullt ut förstå villkoren för bäckenbottnens funktion. Vi är också tvungna att ta utgångspunkt i att kärnan inte kan fungera om inte vi andas bra.  

Har du kontakt med din core?

För att hitta kontakten till din kärna är det en bra idé att göra det så enkelt som möjligt i början och med så lite belastning som möjligt, bara för att hitta samspelet mellan bäckenbottnen och andningen. Ta några minuter där du sitter bekvämt på golvet – eventuellt på knä och gärna på en kudde.  

Test av vad du kan. 

Vi ska testa om du kan andas in och slappna av helt i bäckenbottnen.  
Vi ska testa om du kan andas ut medan du kniper? Föreställ dig att du lyfter ett blåbär mjuk uppåt i slidan så länge utandningen varar.  
Vi ska testa om du kan aktivera bäckenbottnen och låta den djupa tvärgående magmuskeln arbeta spontant och subtilt utan att du aktivt överspänner magmusklerna.   

Hitta först rytmen i din naturliga andning. 

När du är redo aktiverar du bäckenbottnen försiktigt (med halv kraft) och jämnt, medan du fortsätter att andas ut. Bäckenbotten dras samman, och mellangården lyfter också subtilt här. Men bäckenet är stilla. Det kan kanske hjälpa, om du föreställer dig att när din bäckenbotten drar samman öppningarna, är det som att knipa läpparna försiktigt och jämnt samman så att munnen sluter sig runt ett finger, men utan att trycka på den. 
Det kan ofta kännas tydligt runt ändtarmen, eller som om det kniper runt ett finger i slidan. Mellangården lyfter något, utan att du drar in rumpan under dig.  
Slappna av och släpp bäckenbottnen igen medan du andas in. Ge inandningen tid att bli färdig, innan du upprepar. Undvik att trycka ner på bäckenbottnen, släpp bara den spänning som var. 
Känn efter att ditt bäcken är stilla även om din bäckenbotten både drar sig samman och lyfter. Dina axlar och bröst är avslappnade. Undgå att spänna ryggen eller insidan av låren. Andas lugnt medan du håller muskelspänningen och medan du slappnar av på utandningen utan att pressa luften ut eller in. 

Placera nu fingerspetsarna på insidan av dina bäckenben där det är mjukt

Känn efter om det blir mer spänt under dina fingrar när din bäckenbotten arbetar. Du ska alltså inte medvetet spänna magen men istället fokusera på bäckenbottnen. Det är en subtil spänning i magen och det uppstår inte om du drar in magen. En mage som dras in kommer bara att trycka luften och maginnehållet uppåt mot bröstkorgen, eller nedåt mot bäckenbottnen. Och det ökar bara det olämpliga trycket. 
Upprepa 5–6 gånger. 
Försök nu att hålla spänningen i din bäckenbotten medan du långsamt räknar till 20 och andas fritt. Det är en subtil men jämn spänning i bäckenbottnen som du kan märka, och inte en kraftig ansträngning.  

Känn efter:  

  • Skakar du? 
  • Tappar du kraft när du håller spänningen? 
  • Finns det ingen spänning att släppa till slut? 
  • Upplever du smärta? 
  • Håller du andan? 
  • Är du inte säker på vad du märker? 


Då kan du behöva förbättra kontakten, elasticiteten och styrkan i din kärna och/eller din bäckenbotten. 

Vad är ett bäckenbottenknip egentligen?  

Att knipa är en liten aktivitet i bäckenbottnen och ett knip drar bakifrån ändtarmen, även om man mentalt fokuserar på den främre delen. Det betyder att de flesta bäst märker knipet omkring ändtarmsöppningen.  
Ett knip går efter lagen om allt eller inget. Man kan inte besluta att man vill stänga för sitt urinrör eller sin slida utan att det samtidigt stänger för ändtarmsöppningen. Ett knip består både av att kunna strama åt och att kunna slappna av igen. När du spänner dig stänger du omkring ändtarmen och bäckenbotten, medan mellangården lyfts lite uppåt. När du slappnar av märker du att bäckenbottnen släpps tillbaka till viloställning, men du pressar inte utåt eller nedåt.  
Läs mer om bäckenbottenträning på bloggen.  

Träna din core-muskulatur stark


Du kan inte stärka en muskel som hjärnan och nervsystemet inte använder 

Vanor och rörelsemönster sätter sitt prägel på hur effektivt du rör dig. Även när du utför en enkel aktivitet som att gå eller stå upp, är det dina vanor och rörelsemönster som styr din rörelse. Under den tid du har varit gravid testas många av musklerna i din kärna hormonellt och strukturellt. Samtidigt förändras hela din hållning, och på så vis förändras också det inbördes samarbetet mellan leder, muskler och bindväv. Det är nödvändigt och en naturlig del av hela gravidpaketet... Men det hela bör helst falla på plats igen efteråt. 

Under de många timmar, då de flesta av oss sitter mycket, har det en enorm inverkan på våra muskler, leder och bindväv (fasciesystem). Även om du sitter ner och är passiv så är det fortfarande ett sätt att använda kroppens muskler. Och muskler som inte används eller är förlängda under längre tid, har på grund av det passiva, stillasittande arbetet också tagit emot färre impulser från hjärnan genom nervsystemet. Ibland är nerverna som förbinder nervsystemet och musklerna, och som får musklerna att fungera (nervvävnad), också tillfälligt skadade och måste repareras (regenereras) eller hitta andra sätt. 

Kontakt

Innan en muskel kan stärkas måste det finnas god kontakt mellan nervsystemet, musklerna och ditt eget medvetande och känsla av muskeln. 
Kvalitet är viktigast för kontakt och kvantitet kommer senare. Därför börjar vi med låg belastning, få repetitioner och en lugn takt som gör att du kan upptäcka och känna vad du gör på vägen. Andning och att ha verklig kontakt med kärnan, som bäckenbottnen är en del av, är viktigast här i början. Långsamt ökar vi kraven på dig ̶ både genom svårare rörelser och högre belastningar. 

Den bästa lösningen är att träna sin kärna genom att integrera andningen

Din kärna arbetar tillsammans med andningen, och vi använder både inandning och utandning aktivt i övningarna. Du förstör din andning när du har ett ensidigt fokus på att suga in magen och dra åt muskelkorsetten. Därför är att kunna andas, att aktivera din bäckenbotten och att röra sig samtidigt, en av de första sakerna du lär dig. Det är en förutsättning för att din bäckenbotten ska arbeta med resten av din kärna i vardagens belastningar. 

Träning kan aldrig ersätta en aktiv kärna i din vardag 

Det finns en uppsjö av träningsförslag för att få stark, platt mage eller kärna. Men för att dina ansträngningar ska få effekt måste du ha grunderna på plats. Och det grundläggande är ditt sätt att positionera din kropp och dina rörelsemönster i vardagliga rörelser, dvs när du går, står, sitter, lyfter etc. 
Ett av de enklaste och billigaste sätten att få en starkare kropp är genom dina vardagliga rörelser. Det ska inte underskattas! 
Börja med att bli medveten om din hållning. När du sitter och står under dagen, när du bär, när du lyfter, när du tömmer diskmaskinen och när du kör bil. Om du under dagen mest sitter på svanskotan, eller om du lyfter och står med din rumpa väl indragen under dig, eller om du hänger i ryggen, kommer din träning att gå tungt. 
Förutom övningar lär SOLHEIM dig en hel del om att förändra dina vardagsrörelser. Du kommer att uppleva stor skillnad genom att använda din kropp bättre under hela dagen. 

Hur får du din bäckenbotten att fungera? 


Bäckenbottnen och dess bindväv (fascia) bildar kärnans botten

Men även om bäckenbottnen bildar botten av kärnan som visas i illustrationen, bör det inte förstås som att den bär vikten helt ensam. Den gör det tillsammans med resten av kärnan, som stöder framifrån, bakifrån, från sidorna och hela vägen runt. Allt är förbundet via bindvävssystemet (fasciesystemet). 
Din bäckenbotten är en del av en trampolin av muskler och bindväv (fasciesystem) som tillsammans utgör stöd för urinvägarna. 

Som fysioterapeut arbetar jag med att förstå de mekaniska förhållandena och de fysiska krafter som påverkar kroppens funktion (biomekanik)

När jag tittar på kärnans funktion med dessa ögon handlar det om att skapa förhållanden där det nedåtgående trycket på bäckenbotten är så litet som möjligt. 
Kärnan är viktig för att urinvägarnas stängningssystem ska ha bästa möjliga arbetsförhållanden via bäckenbottnen. 

Use it or loose it

Den totala belastningen på bäckenbotten handlar om hur du använder ryggen, höfterna, rumpan, revbenen och bäckenet och om hur du andas. 
Allt detta spelar in i bäckenbottnens muskelfunktion. Det är den funktionen vi kallar ”knipet”. 
Det glöms ofta bort hur mycket våra vanliga rörelser och vår hållning betyder för hur, och hur mycket, vi använder vår bäckenbotten och kärna. 

Bäckenbottnen sett underifrån

Bäckenbottnen består av många muskler, som tillsammans bildar en grupp muskler i bäckenbottnen samt dess tillhörande bindväv (fasciesystem). Tillsammans bildar musklerna och bindväven i bäckenbotten den ”trampolin” som stöder urinvägarna. 

Bäckenbottnen är ansluten till resten av kroppen via bindväv (fasciasystem), kärl och nerver 

I slidan och runt organen finns bindväv (fascia), som bl.a. utgör de ledband som spelar en viktig roll för organens placering och upphängning i kroppen. 
Bäckenbottnen är via bindvävssystemet (fasciasystemet) en del av det vi kallar ”kedjor” eller ”slyngor”. De är bl.a. anslutna till ryggraden, bukväggen och andningsmusklerna. 

Din bäckenbotten är stark när den har optimal längd och elasticitet

Nya studier om bäckenbottnens funktion fokuserar mer på hela kroppen och på bäckenbottnens flexibilitet och elasticitet – och inte bara på enbart knipövningar. Kort sagt, det måste finnas en balans i bäckenbotten som i alla andra muskler. Det måste finnas en balans mellan avspänning, längd och styrka. Arbetsförhållandena i bäckenbotten är också relaterade till vad som till exempel händer längre upp i magen, andningen och ryggen eller i höfterna när du står, går och rör dig. 
När din bäckenbotten är svag finns ofta orsaken i samspelet med resten av kroppen. 

Avspänning är lika viktigt som att kunna knipa

För ett stort antal kvinnor är det svårt att spänna av bäckenbotten efter en spänning, medveten eller omedveten. Man har mätt att knappt hälften av de kvinnor som testas inte kan spänna av med sin bäckenbotten efter ett knip. 
Avspänning är en förutsättning för att kunna spänna. En normal vilospänning i bäckenbotten är viktig för att kunna reglera och anpassa aktiviteten till de belastningar som bäckenbotten kontinuerligt utsätts för. Om du ständigt är för spänd och aktiv i din bäckenbotten påverkar det ”trampolinfunktionen” som bäckenbotten måste ha när den arbetar reflexmässigt med ökad belastning. 

Isolerade och viljestyrda knipövningar har sitt berättigande

Det finns det redan mycket forskning som bekräftar. 
Att göra knipövningar hjälper till att öka kontakten så att du kan identifiera rätt muskler, rätt muskelsammandragning och rätt avspänning. Du måste fokusera på rätt muskler och kunna isolera dem från spänningen i andra muskler. Om du inte kan det, så kan du inte använda dem ordentligt och som avsett när du behöver det. 
Bäckenbotten blir inte nödvändigtvis tillräckligt stark – till dina aktiviteter eller för att återgå till löpträning – genom att sitta på en stol och knipa. Funktionell träning behövs för att göra bäckenbottnen tillräckligt stark. 

En överdriven träning som bara består av isolerade bäckenbottenknip där du har dragit in rumpan under dig kan skapa obalans i bäckenet

Att träna på det sättet skapar obalans i bäckenet eftersom övningen drar ensidigt på korsbenet, särskilt om du tränar sammandragning mer än avspänning. Det kan påverka längden, elasticiteten och styrkan hos bäckenbottenmusklerna. 
Alltför många isolerade bäckenbottenknip kan också ge en ensidig och överdriven spänning i bäckenbotten, även när det inte alls behövs. En muskel som ständigt förkortas och spänns blir trött; då är den inte längre särskilt stark och kan inte heller fungera spontant när det behövs. 
När bäckenbotten inte är stark så gör den inte sitt jobb särskilt bra. Den kan därför ha svårt att stödja organen i magen och bäckenet som helst vill bli på sin plats. 

Bra kontakt med bäckenbotten

Naturligtvis måste du se till att du har god kontakt med din bäckenbotten. Du kan känna detta genom att kunna knipa isolerat och spänna av under knipövningar. Då kan hjärnan åter lära sig att aktivera bäckenbottenmuskeln om den har skadats eller försvagats, till exempel i samband med en förlossning. 
Du måste räkna med en viss inlärningsperiod för att få bra kontakt i ett knip. Ett viktigt sätt att säkra kvaliteten är att märka om du kan andas normalt medan du kniper. 
I början kan du vanligtvis bara hålla kortare knip och du kan inte utföra så många knip i rad. 
Fokusera på att inte knipa krampaktigt med maximal kraft, utan att du istället kniper med jämn kraft, som också finns kvar när du behöver slappna av igen. (Det motsvarar att stänga munnen och hålla fast ett finger; men utan att trycka.) 
När du väl är säker: På att du kniper, när du tror att du kniper; och att du slappnar av, när du tror att du slappnar av; då kan du lägga till rörelse. 

Det ultimata träningsprogrammet finns inte, men det ska vara enkelt

Bäckenbotten, som alla andra muskler, måste användas varje dag för att hålla sig stark. 
  • Du blir inte ”fit” genom att gå till gymmet några gånger om året, och så är det också med knipövningar. 
  • Prova 3 set med 10 knip i varje set, i olika positioner och vardagsrörelser minst en gång om dagen för att öka kontakten i dit knip. 
  • Varje knip hålls i 10 sekunder eller i en lång utandning och mellan varje knip hålls en paus på 5–10 sekunder. Det motsvarar en lång inandning. 
Ta en paus mellan varje set. 
OBS! Om du blir väldigt trött kan pausen förlängas. 

Nästa nivå i din träning

När du har bra kontroll över knipet och därmed bra kontakt med bäckenbotten så kan du gå vidare till nästa nivå, där du integrerar knip i helkroppsövningar som i SOLHEIMs onlinekurs, där du lär dig att integrera bäckenbotten i alla vardagens rörelser, där trycket på bäckenbotten ökar. 
Bäckenbottnens styrka och funktion tränas bäst i rörelser där den används som en elastisk medspelare till resten av kroppen. Du tränar bäckenbotten bäst genom att lära dig att spänna och aktivera bäckenbotten under rörelse, träning och belastning. På detta sätt kan din bäckenbotten också bibehålla den motståndskraft som behövs för att den ska ha optimal styrka, och lära sig att aktiveras reflexmässigt när du gör rörelser som kräver det. 
Om du är osäker på om du har kontakt med dina bäckenbottenmuskler och om du är osäker på om du aktiverar din bäckenbotten ordentligt när du kniper, är det alltid en bra idé att bli undersökt av en specialutbildad fysioterapeut som arbetar med obstetrik och gynekologi. Här kan du få konkret feedback på hur du kniper och hur din kontakt med din bäckenbotten är. 

Bäckenbotten har flera medspelare

Hos friska kvinnor utan svårigheter att hålla sig (urininkontinens) har man sett att aktivering av bäckenbotten leder till en tydlig spontan samaktivering av den djupa tvärgående magmuskeln. Dessutom kan du se att aktiviteten är tydligare i denna interaktion än genom en utandning, eller om magen är aktivt spänd efter instruktionen att ”dra in naveln mot ryggraden”. 
Bäckenbotten är, via den djupa tvärgående magmuskulaturen, med till att öka stabiliteten i kärnan och särskilt i ländryggen. Det är viktigt att veta att det är din bäckenbotten som utlöser samarbetet mellan bäckenbottnen och den djupa, tvärgående magmuskeln (Transversus abdominis). Om det inte finns någon kontakt med bäckenbotten kan man inte dra nytta av detta samarbete. Sagt på ett annat sätt: Om du inte kan spänna och spänna av i din bäckenbotten, kan du inte heller få den att samarbeta med din nedre rygg och den djupa, tvärgående magmuskeln. 

Aktiv rumpa och andning

En aktiv rumpa ger en ännu bättre interaktion och bättre arbetsförhållanden för din bäckenbotten. Rumpan måste vara en aktiv medspelare till bäckenbotten och bäckenets stödapparat. Stödapparaten är hela din kerna. 
Rumpan ÄR inte bäckenbottnen och bäckenbottnen aktiveras inte genom att dra in rumpan; Men man kan säga att de arbetar i samma lag när de fungerar bra var och en för sig. 
Din bäckenbotten och andningsmuskulaturen hjälper både till att kontrollera rörelse och ger stabilitet i kroppen och de hjälper dig att andas. Både utandning och inandning spelar en viktig roll. 
Det är ingen mening att andas dåligt bara för att hålla in magen. Det är också meningslöst att hålla andan när din bäckenbotten arbetar, eller varje gång du lyfter något, om ditt bäckenbotten ska kunna fungera. 

Den goda nyheten är ... 

Den goda nyheten är att om rumpan har blivit helt platt eller rumpmusklerna sover och du känner att du har ”tappat” rumpan, så kan du få tillbaka dina runda, starka rumpmuskler. 
Det ger dig mer än bara en kosmetisk fördel eftersom rumpan stöder din bäckenbotten. Kort sagt, din knipstyrka bör inte överstiga din rumpas styrka. Och för att undgå det måste du använda din rumpa mer. 
Vad rumpan och höftmusklerna gör är också att balansera ett olämpligt drag i korsbenet så att din bäckenbotten kan fungera som en elastisk ”trampolin”. Bäckenbottnen sträcker sig mellan ditt blygdben och din svanskota. Den är elastisk och stark när den är i perfekt längd. 
Läs mer om hur du använder rumpan här 
Svag rumpa ger både en platt rumpa och en bäckenbotten som saknar sin medspelare. Om din rumpa är svag kommer din bäckenbotten att se ut som en kort, mjuk och svag hängmatta istället för en elastisk, fast och spänd trampolin.
Ett ensidigt fokus på squatövningar kan göra saken värre eftersom det aktivt drar in svanskotan ytterligare mot bäckenet. 
Det är en enorm skillnad när bäckenbottnen, kärnan och rumpmusklerna används på rätt sätt i dina dagliga rörelser med bra kroppspositionering, och när de inte används på rätt sätt. 

Varför är funktionell träning bättre än knipövningar?


Det handlar inte om att välja mellan knipövningar eller SOLHEIMs funktionella träning. 

Det handlar inte om att välja mellan knipövningar eller SOLHEIMs funktionella träning. 
Knipövningar kommer alltid att vara viktiga för att komma i kontakt med bäckenbotten. Knipövningar handlar om att du kan aktivera muskelgruppen och att du kan släppa spänningen igen. Speciellt efter en graviditet och förlossning bidrar denna träning till att återställa kontakten och förmågan. 
Men den enskilda rörelsen eller övningen kan inte ge kroppen de närande rörelser och stimulans som den samlat sett behöver. På samma sätt löser man inte problemet med en dysfunktionell bäckenbotten genom att arbeta med problemet 100 % isolerat och uteslutande använda knipövningar som den enda lösningen. Bäckenbotten fungerar i samspel med resten av kroppen och är, som alla andra muskler, beroende av samspelet för att fungera optimalt. 
Därför introducerar SOLHEIM övningar och rörelser som specifikt och målmedvetet arbetar för att återställa balansen mellan muskler, leder och bindväv i bäckenområdet och resten av kroppen. 
Läs mer om funktionell träning av bäckenbotten på bloggen. 

Du aktiverar också bäckenbotten i den här träning genom att knipa, hålla knipet och släppa knipet. 

Men i SOLHEIM samordnas knipet i rörelser og kropspositionering som sträcker, stärker och stimulerar bäckenbottens funktion tillsammans med resten av kroppen. 
Kroppspositionering handlar inte om att inta en specifik, korrekt hållning. Kroppspositionering handlar om att röra kroppen i bra rörelsemönster och musklers arbetsmönster, där muskler och leder arbetar i positioner och samspel där de är mest effektiva. Det spelar stor roll för bäckenbotten hur du böjer dig ner och plockar upp ett barn eller en leksak från golvet eller hur du gör en squat. Du kan lära dig att röra dig på sätt som är mer närande och stärkande för din bäckenbotten i din träning och vardag. 

Läs mer på bloggen.

Delade magmuskler (rektusdiastas) 


Vad är rektusdiastas? 

Rektusdiastas är ett onaturligt avstånd mellan dina magmuskler.

Ja, du kan träna dina delade magmuskler och få en stark mage igen. 
SOLHEIMs onlinekurs baseras på professionell kunskap och många års erfarenhet av mammor som vill återfå en välfungerande kärna. 
Gå direkt till onlinekursen här 

Vi har alla en six-pack, oavsett om den kan ses eller inte

Ytterst på magen och under de valkar som du kanske också är utrustad med, går den ytliga, raka magmuskulaturen från bröstbenet till blygdbenet. Den raka magmuskulaturen består av två muskelbukar, och i sin naturliga form hålls dessa två samman av bindväven (fasciesystemet) i magens längsgående mittlinje. Bindvävnaden (fascia) i mittlinjen kallas linea alba. 

Med andra ord har din six-pack aldrig varit helt samlad

Men ibland finns det en onaturlig delning mellan dessa två muskelbukar. Det händer när det är en svaghet i mittlinjens bindväv (fascia), och detta tillstånd kallas ofta delade magmuskler (rektusdiastas). Uttrycket ”delade magmuskler” är faktiskt vilseledande, eftersom dina magmuskler alltid är naturligt delade. Denna onaturliga delning av magmusklerna är mer än någonting annat ett symptom på krafter som verkar mot deras avsikt när magmusklerna ska fungera. Svagheten i bindväven (fascia) orsakar magmuskler som inte fungerar optimalt. 

Inte bara på grund av graviditet

De många gånger om dagen när kärnan utsätts för krafter, och där den inte förmår arbeta och hålla emot som den ska, bidrar till att magen inte bibehåller sin form, harmoni och integritet. Det är det som får dig att se gravid ut, även om du verkligen inte är det, även om du tränar magen. Det är inte bara graviditet som kan orsaka delade magmuskler (rektusdiastas).

Hos män ses det också efter många års magträning med dålig teknik. Felaktig träning kan förvärra problemet eller hjälpa till att bibehålla tillståndet istället för att ge dig den mage du drömmer om. Delade magmuskler (rektusdiastas) handlar om huruvida din kärna som helhet arbetar bra eller inte.

Det handlar inte bara om att göra fler situps. 

Graviditet 

Den längsgående mittlinjen i buken (linea alba) bör naturligt spänna ut sig under en graviditet. Efter förlossningen upplever en del kvinnor att mittlinjen inte samlar sig tillräckligt, men att den ändå kan kännas stark – och andra upplever att mittlinjen kanske har samlat sig men att den har har tappat sin styrka. 
Under andra trimestern har 27 % av alla kvinnor delade magmuskler (rektusdiastas). Efter den 35:e veckan har 100 % delade magmuskler (rektusdiastas), och för upp till 40 % av kvinnorna fortsätter tillståndet 6 månader efter förlossningen. 
Ofta, efter graviditet och förlossning, ses ett avstånd på 3–4 fingrar mellan magmusklerna och en uttalad mjuk mittlinje. Hos många kommer naturen själv att se till att avståndet mellan muskelbukarna blir mer stabilt inom 8 veckor, men för en av tre händer det inte. Och fel träning kan göra det ännu värre. Dessa kvinnor kommer fortfarande att ha problemet ett helt år efter förlossningen om inte något målmedvetet görs som hjälper läkning på väg. 

Tecken på rektusdiastas 

Mittlinjen i magen beter sig annorlunda eller känns annorlunda om magens längsgående mittlinje (linea alba) inte fungerar som den ska. 

  • Det kan vara så att du upplever att dina magmuskler beter sig annorlunda än vad de brukar göra även om du tränar som vanligt. 
  • Det kan hända att din mages form har förändrats eller att den förblir mjuk även om du tränar som tidigare. 
  • Det kan också vara så att magen ändrar form när du spänner den, till exempel när du ligger i planka. 
  • Ofta ses delade magmuskler (rektusdiastas) genom att buken intar en Toblerone-liknande form i mittlinjen under belastningar eller övningar som ställer krav på kärnan när trycket inuti bukhålan (buktrycket) ökar. Detta kan till exempel vara när du står upp från en liggande position eller gör en situp. 
  • Man kan känna, och ofta se, ett avstånd mellan muskelbukarna och känna en mjukhet i mittlinjen. 
  • Ibland ses de uppdelade magmusklerna genom att tarmarna blir synliga i mittlinjen. Ibland ser det ut som en utbuktning, och andra gånger syns det genom att tarmarna rör sig nära ytan i takt med andningen. 
  • Andra gånger ses tillståndet genom att buken i mitten sjunker in och bildar ett slags fördjupning här. 
  • Andra gånger upptäcks de delade magmusklerna (rektusdiastas) genom att buken inte bygger upp den fasthet som man kan förvänta sig vid en viss övning eller belastning, utan förblir mjuk i mittlinjen. 
  • Matsmältningen kan förändras och ofta är den instabil med lös eller hård mage eller båda delar omväxlande. 

Mer diffusa tecken på delade magmuskler (rektusdiastas) kan vara att buken har en tendens att vara större, särskilt på kvällen eller efter en måltid, i den grad att man fortfarande ser gravid ut

Ofta är detta frustrerande eftersom förväntningen är att magen ska att bli mindre när man tappar de extra kilona från graviditeten. Speciellt om man tränar och gör allt ”rätt” för att komma i form igen. En rundare och större buk kan vanligtvis också dyka upp efter hård belastning eller träning. Alltså att magen ser större ut efter träning istället för att se tränad ut. Det kan också finnas smärta i ryggen eller bäckenet, eller att du upplever obehag i samband med samlag, eller att funktionen på bäckenbotten påverkas och det uppstår svårigheter att hålla sig (urininkontinens). 

Du kan minska detta avstånd och mjukhet med rätt träning

Det är inte säkert att de två delarna av din raka magmuskulatur (rectus abdominis) kommer att komma helt nära varandra igen. Och det är faktiskt helt okej att det finns avstånd mellan muskelbukarna. Istället är det förmågan att återuppbygga stabilitet och fasthet i bindväven som är nyckeln, och alltså inte bara avståndet i gapet. I några få sällsynta fall är diastasen så svår att en medicinsk bedömning krävs för att ta ställning till kirurgi, eller andra åtgärder. Gå alltid till läkare om du är osäker. 

Målet med stabilitet.

Du kan absolut vara stabil, även om du har tre fingrars avstånd mellan magmusklerna i magen, om bara bindväven (fascia) bygger upp tillräcklig spänning (tension). Omvänt kan du också ha delade magmuskler (rektusdiastas), även om du kan minska avståndet till 1–1,5 fingrar, om bindväven (fascia) inte kan bygga upp tillräcklig spänning (tension). 

Målet med träningen är:

 Att det byggs upp tillräcklig fasthet och spänning (tension) i magens längsgående mittlinje (linea alba) i takt med att avståndet minskas. Oavsett avstånd: Om bindväven är svag, mjuk och utan spänning, så har du funktionellt delade magmuskler (rektusdiastas), som måste tränas för att bli mer stabila och kunna fungera optimalt, och magmusklerna måste integreras i kärnans arbete för att du ska kunna uppnå optimal funktion i din kärna. 
Det finns inget absolut mått på när man ska kalla det delade magmuskler (rektusdiastas), även om man har det i forskningssammanhang och i försäkringsbolag. 
Avståndet mellan de två magmusklerna kan naturligtvis variera från person till person, men när den längsgående mittlinjen i magen (linea alba) har förändrats kan det vara en bra idé att titta närmare på hur belastningen påverkar magen. 

Kort om rektusdiastas:

  • Rektusdiastas är ett onaturligt avstånd mellan dina magmuskler där bindväven är svag och dina magmuskler inte samarbetar med resten av din kärna. 
  • Om du är osäker kontakta alltid läkare. 
  • Förtvivla inte! Rektusdiastas är ett vanligt tillstånd efter graviditet. Med rätt träning kan det bli bättre. 
  • Rätt träning av delade magmuskler är inte hård träning, där du pressar dig själv till det yttersta, utan istället träning som tar hänsyn till din kropp; där belastningen byggs upp över tid och där träningen faktiskt fungerar! 

Varför är situps är dåligt för delade magmuskler (rektusdiastas) 

Delade magmuskler är ett symptom på mekaniska krafter som verkar olämpligt på magen, magens längsgående mittlinjen (linea alba) och kärnan. Det beror inte bara på graviditet. 

Delade magmuskler (rektusdiastas) handlar om de krafter som är i spel när du bär din kropp

Det är mer än bara en bit bindväv (fascie) som behöver fixas, med några riktiga övningar eller en operation. Tillståndet uppstår på grund av ökat buktryck, där magens längsgående mittlinje (linea alba) inte kan stå emot på grund av brist på spänning (tension). Magens längsgående mittlinje (linea alba) är en bindvävstruktur (fascia), och den måste ha en viss stabilitet och spänning för att kunna fungera och stabilisera buken framtill. De delade magmusklerna (rektusdiastas) förvärras under belastning, där magen inte stöds tillräckligt av kärnans samspel och bindvävens spänningen (tension). När belastningen av det ökade buktrycket inte fördelas på rätt sätt kan det i värsta fall ytterligare försvaga bindvävens struktur och funktion (förstöra mittlinjens integritet). 
Innehållet i magen, alltså dina tarmar, pressas ut där det finns utrymme, medan underlivets organ, som blåsan och livmodern, kan utsättas för ökat tryck ner mot bäckenbotten på grund av brist på stöd. 
Spänningen, som optimalt ska byggas upp i magens längsgående mittlinje (linea alba), har dessutom funktionen att berätta för cellerna i bindväven (fascia) vilken arkitektur vävnaden måste ha, för att ha styrka nog till att motstå de belastningar som kärnan utsätts för. Bindvävnaden (fascia) är varken död eller passiv. Den svarar och underhåller sig i takt med vad som händer omkring och i den. 

Situp

I en klassisk situp minskar spänningen i buken i mittlinjen, även om övningen får magmusklerna att samlas väl i mittlinjen. En klassisk situp är därför en dålig strategi för att skapa den spänning som bindväven i buken längs mittlinjen måste ha. Och under all den tid du gör situps går du alltså miste om den mekaniska påverkning (mekaniska stimuli) som krävs för att få bindväven (fascia) att bygga en starkare och mer stabil arkitektur över tiden. I en situp ökar du till och med buktrycket när du rullar dig samman. Och så har du en kombination som utövar en större utåtriktad belastning mot magens mittlinje, än om kärnan får lov att arbeta, medan ryggraden hålls neutral. 

Spänningen beror på två faktorer:

  • Vilken strategi du använder när kärnan belastas. 
  • Arkitekturen på de fibrer som utgör bindvävssystemet (fasciesystemet) i buken längs mittlinjen avgör hur stark den är. 
Konsten är att arbeta in en strategi som med ett få krafter (subtilt) aktiverar (rekryterar) den djupa, tvärgående magmuskeln i samspel med bäckenbotten och andningen. Denna magmuskulatur är nämligen direkt kopplad till fibrerna som bygger upp spänning (tension) i magens mittlinje. 
Du kan inte stänga magens mittlinje på samma sätt som man drar i skosnören genom att spänna magmusklerna. Det trodde man tidigare. Men anatomin ser annorlunda ut; ett sådant ”skosnöre” finns inte. Däremot kommer en strategi som aktiverar den djupa, tvärgående magmuskulaturen att bygga upp spänning (tension), även om det kommer att öka avståndet en aning. 

Bli stabil och säker

Du kan bli stark och stabil på ett säkert sätt. Det kan du genom att träna och aktivera din kärna med en aktiv strategi som skapar den tension som behövs. Det är det du lär dig i SOLHEIMs onlinekurs. Här lär du dig att integrera hela din kärna och stabilisera din mittlinje i andra specifika, funktionella övningar. Övningar som t ex squats, lunges, ben- och armlyft stärker din kärna. Du stärker också din kärna genom en ökad medvetenhet om dina vardagsrörelser. Här spelar samspelet mellan andning och bäckenbotten en viktig roll tillsammans med den djupa, tvärgående magmuskeln och din kroppspositionering. De sneda magmusklerna och din six-pack är inte så viktiga att stärka i början. 
Läs mer om att träna bort delade magmuskler (rektusdiastas). 
Av samma anledning rekommenderas det inte heller att börja med de mest hardcore magövningarna som sträckta benlyft eller plankan, vilket man ofta gör i yoga eller pilates; om du inte är 100 % stabil i kärnan och bäckenbotten efter en graviditet. När du är stabil kan du göra dessa övningar om du har en välfungerande, stabiliserande strategi och bra, stimulerande rörelsemönster för både muskler och leder. 

Har du delade magmuskler (rektusdiastas)?


Innan du testar

Det är inte ett krav att det inte ska finnas avstånd mellan dina magmuskler för att du ska vara stabil. Muskelbuken är naturligt uppdelad i två, och du kan absolut vara stabil med ett avstånd på 1–2 fingrar, eller mer, om bindväven är fast och stark. Du kan känna om din bindväv är stark genom att du inte kan pressa fingrarna in i magen. 

Testa om du har delade magmuskler (rektusdiastas)

Lägg dig platt på ryggen.

Fingrarna placeras tvärs över, precis under bröstbenet, börja med 1–2 fingrar i bredd. 

Testet består av 3 delar.

  1. Känn mittlinjen från bröstbenet till blygdbenet, medan du slappnar av. 
2. Känn mittlinjen från bröstbenet till blygdbenet, medan du lyfter huvudet. 
  • Testa genom att lyfta huvudet uppåt från golvet, så att du känner huvudets vikt, men inte hela vägen upp till bröstet som med en situp. 
  • Sänk ner huvudet igen. 
Flytta sedan fingrarna längre ner, och upprepa. 
3. Känn mittlinjen, från bröstben till blygdbenet, medan du vid varje huvudlyft gör en föraktivering av bäckenbotten, och andas ut innan du lyfter huvudet. Håll både knipet och andas ut medan du lyfter huvudet och sänker det igen. 

Slappna av helt, när huvudet är på golvet igen, och andas in. 

Det du känner efter ... 

Känn efter hur många fingrar i bredd du behöver ha för att känna att de två muskelbukarna trycker inåt mot fingrarna från vardera sidan. Ju fler fingrar du behöver, desto längre bort är muskelbukarna. 
Känn om det finns en ”botten”, som trycker hårt utåt mot fingrarna. Botten bör helst kännas som en elastisk studsmatta, och inte öppen och mjuk som en deg. Desto djupare in dina fingrar kan komma utan att känna en ”botten”, och ju mjukare det känns, desto mer berättar det att din bindväv är svag på det här stället. 
PS! 
När du inte har delade magmuskler (rektusdiastas) kan mittlinjen ibland kännas som en jämn, fast yta i nivå med musklerna och det finns inte alls ett mellanrum till fingrarna. 
  • Tappar du botten under tiden, eller känner du att du tappar knipet under tiden? 
  • Håller du andan, eller vill du helst andas motsatt instruktionen? 

Vad du ska vara uppmärksam på: 

  • Hur ser magens form ut? Är det tarmar som knuffas ut och blir synliga på ytan? Får magen en ”Toblerone-form” eller en ”limpform”? 
  • Lyfter du dina revben uppåt när du ska lyfta huvudet? 
  • Spänner du mycket mer i magen än i bäckenbotten, och använder du mer kraft än nödvändigt för att lyfta huvudet, som ju inte är särskilt tungt? 
  • Pressar du automatiskt ländryggen mot underlaget när du lyfter huvudet? 

Vad kan du dra för slutsats? 

När du känner din mage på det här sättet har du ett tydligt rättesnöre för hur din mage just nu arbetar för att stabilisera sig. Har din mages längsgående mittlinje (linea alba) ändrat sig kan det vara bra att titta närmare på hur belastning påverkar din mage. 
Är bindväven svag, mjuk och utan spänning (tension), har du funktionellt delade magmuskler (rektusdiastas), som ska tränas och stimuleras för att stödja din mage och kärna stabilt och optimalt. 

Vad är SOLHEIMs metod? 


Tusentals kvinnor har redan tränat enligt metoden i SOLHEIMs onlinekurs

Du lär dig korrigerande och stärkande träningsövningar som stimulerar kroppens stabilitet, rörlighet och musklernas arbetsmönster. Fokus ligger på att stimulera din kärna att fungera som en integrerad och välfungerande del av hela kroppen. Därför arbetar vi genom helkroppsövningar med att skapa optimala rörelsemönster på träningsmattan, som du kan överföra direkt till alla de vardagsrörelser som du gör under resten av din vakna tid. Din andning och bäckenbotten integreras som centrala delar av kärnan, i noggrant utvald funktionell träning på golvet, medan rumpan, ryggen och buken samtidigt stärks. 
Metoden bygger på de 20 års erfarenhet jag har som fysioterapeut, forskning inom området och många års klinisk erfarenhet. Metoden är ett helt nytt synsätt på hur kvinnor kan träna annorlunda för en stark och väl fungerande kropp. Samtidigt kan träningen anpassas till en hektisk vardag med barn och arbete. 

Resultatet

Du kommer att upptäcka att magen åter reagerar på träning, och att du kan mer utan att till exempel få smärta i rygg, bäcken; eller uppleva att din bäckenbotten återigen kan hålla tätt. 
Resultatet av att träna enligt SOLHEIMs metod är att din bäckenbotten och resten av din kärna kommer att fungera tillsammans som ett helt system, och tillsammans med resten av kroppen. Samarbetet mellan bäckenbotten och resten av din kärna gör dig stark och håller dig stark hela livet. Du märker det när du belastar din kropp, oavsett om det är i träning eller i vardagen. 

Varför är det så viktigt att gå? 


Din kropp har användning för att du går en timme varje dag. 

Om du gör det så får dina leder bra villkor för att kunna fungera optimalt. 
Ingen träning kan kompensera för rörelse och aktivitet i vardagen. I en stor kanadensisk studie har forskare kommit fram till att livsstilssjukdomar är ovanligare hos den del av befolkningen som rör sig varierat, oavsett vilken social klass det handlar om. Överraskande nog var det inte i den del av befolkningen som tränar mycket och presterar bra fysiskt. Motion och aktivitet i form av dagliga promenader är alfa och omega i din kropp, oavsett din utbildning och sociala status. 

Att gå är en av de grundläggande fysiska egenskaper vi har

Och promenader är en relativt enkel rörelse för de flesta. Vi går bara alldeles för lite. Tyvärr. Även de som löptränar går för lite om du frågar mig. 
Läs fler inlägg om hur du får ut mer av dina promenader ... 

Jag menar det verkligen: Du ska gå och inte springa! 

När vi går kan vi arbeta med kroppens positionering, vår rörlighet och muskelsamspel på ett sätt som nästan är omöjligt när vi springer. 
Förutom det faktum att promenader har en gynnsam effekt på lederna, påverkar promenader också din ämnesomsättning, ditt hjärta, ditt humör och din stressnivå positivt. Och du kan gå på ett sätt så att du optimerar muskelarbetet i din kärna, rumpa, bäckenbotten och rygg. Gång är en rörelse som görs helt utan det massiva nedåtgående trycket på bäckenbotten som löpning kan ge. 
Se och hör den här vägledning som du kan använda på din nästa promenad: 

Vi saknar tid

Vardagen är redan fylld med många sysslor, så det kan vara en idé att överväga om en 30-minuters promenad är mer hanterbar; efter en hektisk dag, när barnen är nattade och när datorn slagits ihop. Välj en promenad istället för att springa en runda ... Det är lättare och mer okomplicerat att gå en promenad än att byta om till löpkläder och springa en runda på kvällen. Barriären är helt enkelt mindre. Det kan också vara lättare för dig att somna efter en promenad på kvällen, medan det kan vara svårt efter en löptur, där adrenalinet har löpt runt kroppen och din hjärtfrekvens har varit hög. 
Du kan också överväga om du kan gå till fler av de små ärenden du har under dagen, istället för att köra bil eller cykla. På det sättet får du också ta fler steg istället för att sitta ner ännu mer. Kan du gå till posten istället för att köra bil? Kan du handla lite varje dag och kanske byta ut resan till butiken med en promenad på kvällen? 
Om du har barn har de samma utmaning, och de behöver också gå lite mer. Ett alternativ är att parkera bilen inom 10 minuters gångavstånd från dagis eller skola, om vägen är för lång, så att ni kan gå den sista sträckan tillsammans. Slow walk kan också något – även när det ska kollas på skogssniglar på vägen. 

Gå med en aktiv baksida och stark rumpa 

Du kan välja att gå ”från knäet och ner”, eller så kan du gå med baksidan och resten av kroppen. Om du går från knäet och neråt så går du mer med kroppens framsida än baksida. Det vill säga att du använder framsidan av kroppen för att flytta benen framåt. De flesta av oss präglas redan av en kort, tät eller dominant framsida i kroppen eftersom vi sitter ner mycket, och när vi sitter så är det vanligtvis på en stol med en böjning i höfter och knän. Det ger en svagare kropp i allmänhet och ett rörelsemönster som sliter mer.

Om du går ”från knäet och ner” så går du så här: 

  • Du lutar dig lite framåt och går genom att sätta ett ben framför det andra, som i en manöver som hindrar dig från att falla. 
  • Dina fötter söker mot mitten som om du gick på en linje med mindre än en höftbredds avstånd. 
  • Du ger efter i knäet och böjer det lätt när benet träffar marken. 
  • Bakbenet når bara strax under dig, eller något bakom dig, innan du åter lyfter det från marken och bär det framåt. 
  • Din höft ger efter lite medan du har tyngden på det benet. 
  • Du lägger benet längre fram när du tar längre steg. 
Med andra ord går du med passiva rumpmuskler och lätt böjda knän, vilket belastar låren, ljumsken och knäna ännu mer. Samtidigt sträcks dina höfter sällan helt bakåt. Det löser uppgiften, du går faktiskt framåt; men det är ett ineffektivt, ansträngande rörelsemönster och du förlorar värdefull styrkande stimuli. 

Om du istället går med en aktiv rygg och rumpa, ser det ut så här: 

  • Benet placeras alldeles under dig när du flyttar ett ben framåt. 
  • Du behåller ditt höftbredds avstånd mellan dina fötter Ditt knä är utsträckt och bär din vikt, medan det sträcker sig hela vägen ut, och trycker ner i marken. 
  • Bakbenet fortsätter att bära dig, medan det trycker ner i marken, och så långt bakåt som möjligt, tills nästan bara stortån kan skjuta ifrån. Det här benet fortsätter att trycka bakåt, medan det främre benet åter tar vikten under dig. Dina två ben arbetar bara kortvarigt tillsammans. 
  • Ditt ben skjuts längre bakåt när du tar längre steg. Ditt ben trycker ner i marken så att du rör dig framåt genom att trycka marken bakåt, och inte genom att benet rör sig framåt. Ditt ben fungerar som en paddel i en kajak. 

Varför är andning och rörlighet viktigt?


Om muskler ska fungera måste de också få vila

Dina muskler måste kunna hitta lugn och avspänning, och de måste ha en bra glidning till omgivande strukturer. Om allt är spänt, styvt och överbelastat så kommer du att röra dig sämre. Och forcerar du något som redan är stramt, så kommer det bara att skapa mer spänning. 

Det betyder att avspänning och lugn är lika viktigt som belastning

Med andra ord blir du starkare när du vilar mellan utmaningarna. Och det är en förutsättning för att du ska kunna röra dig bra. 
I förhållande till de många positioner och rörelser som du lär dig betyder det att du ska se till att ryggen, framsidan, midjan och utsidan av kroppen, bäckenbotten och inre lår får stimuli att röra sig, glida, slappna av och stärkas. Du ska ge andningen utrymme att arbeta lugnt och avspänt. 
Om du försummar avslappningen och andningen riskerar du att ha kvar spänningar och myoser i till exempel bäckenbotten, på samma sätt som du kanske känner av myoser från nacke och axlar. 
Det är därför som andning, och att följa din andning, alltid är en del av SOLHEIMs träning. 

Får du ont i knäet av träning?


Många upplever att det är knäna som säger stopp, när träningen bjuder på squats och lunges.

Speciellt efter en eller flera graviditeter, där kroppen både har varit i hormonell förändring och använts annorlunda under en tidsperiod, är det viktigt att återvinna stabilitet i denna viktbärande led för att undvika skador. Knäproblem är också något som många märker när de har fyllt 40 år. 

Specifika instruktioner om positionering

De specifika instruktionerna du får i onlinekursen i de övningar där knä och rumpa belastas, såsom squats och lunges, går ut på att säkra goda belastningsförhållanden i dina knän. 
Även om de hårdare övningarna först kommer längre in i onlinekursen, arbetar vi redan från början av onlinekursen med rörelsemönster och positioner för vader, lår, rumpa osv. Detta innebär att dina knän tål belastningarna mycket bättre än du kanske tidigare trott att de kunde. 
Det kommer att vara individuella skillnader i hur långt du sänker din kropp i en lunge eller en squat jämfört med andra. Kanske kan du inte komma så långt ner i squat som jag kan i videon, eller kanske kan du komma längre ner. Känn efter. Du måste se till att du alltid håller dig inom smärtgränsen. Du bör hellre göra rörelsen bra och utan smärta än att försöka komma så långt ner som möjligt; det kan betyda att du stannar när låret bara är halvvägs ner till horisontellt. Med övning och över tid så ska du nog komma längre ner! 
Det är övningar som du inte bara ska göra tills du är tillräckligt stark. Det är övningar som du ska ta med dig – och som håller dig stark hela livet.  
Skapad med