Elin Solheim

Bryt tabut: Besvär efter förlossning och träning efter förlossning

Bryt tabut: Besvär efter förlossning och träning efter förlossning 

Kvinnor kämpar med besvär efter förlossning många år efter graviditeten! 

Det är inte säkert att postpartumträning endast under tiden efter födseln är lösningen

De stora mörkertalen, omkring besvär från bäckenbotten, magmuskler och bäcken hos kvinnor som har fött för många år sedan, är en av orsakerna till att termerna besvär och träning efter förlossning (postpartumträning) är missvisande.

Det är missvisande eftersom det antyder att det är något som vi fick ordning på under mammaledigheten.

Vår indelning i träning efter förlossning och uppfattningen att det finns något annat som är ”riktig” träning behöver revideras.
Det jag ser i mitt arbete, med kvinnor i alla åldrar, är att vi kan lösa många av problemen. Det kräver enkla ändringar i synen på träning, kvaliteten på rörelserna i träning – och inte minst kvaliteten på rörelserna i vardagen. 
Drag to resize
”Jag har tränat med ditt program sedan oktober och jag har varit mycket nöjd med det. Jag födde sista gången för sexton år sedan, och min kärna var i ett sorgligt tillstånd. Ditt program har hjälpt mig mycket, och jag kan nu löpträna.”
Drag to resize

Lösningen för dig som har besvär från bäckenbottnen 

Det jag ofta ser hos många av oss är att bäckenbottnen har blivit en isolerad liten muskelgrupp i botten av vårt bäcken som ska tränas med:

Världens. Tråkigaste. Knipövningar.
Som vi ofta inte får gjort eller bara gör under kort tid.

Lösningen för dig börjar med att du kan andas under både vila och träning. Och fortsätter med att du kan röra dig, samtidigt som du berättar för din bäckenbotten hur den ska arbeta. Om den har glömt vad den ska göra, så kan vi hjälpa den att komma igång igen. 

SOLHEIMs onlinekurs börjar vi med det grundläggande, som t.ex. att du ska röra dig i en förberedelse till squat där din bäckenbotten får hjälp, både till att arbeta och att slappna av. Bägge delar är ytterst viktiga för att din bäckenbotten ska ha det bra och vara med i hela rörelsen.

Det är den vägen vi går för att du ska kunna återvända till den träning och de aktiviteter som du önskar. Och att du kan göra det med en stark och välfungerande bäckenbotten. 

Se här hur du förbereder bäckenbotten på att arbeta, medan du rör dig och andas:
(CC: Svensk undertext)

Lösningen för dig som har delade magmuskler (rektusdiastas)  

Lösningen innehåller inga situps, men istället massor av övningar och rörelser som stärker din mage, ditt bäcken och din rygg som ett samlat system.

Du måste använda bäckenbotten som den grundläggande saken för att få det att hända. 

Du lär dig att du gärna får röra dig, och hur du ska röra dig med en stark och stabil mage och kärna. Oavsett hur många år du har gått med magmuskler som inte vill ”samla sig” så kan vi bygga upp ett bättre samarbete i dina muskler (muskelsamspel) i mage och kärna. Och på sikt bygga upp en starkare mittlinje av bindväv. 

Vi börjar med att du ska ha en känsla av vad din bäckenbotten betyder för din mages stabilitet. Det är det vi testar i detta test som du själv kan göra hemma på vardagsrumsgolvet. 

Se videon med testet här: 
(CC: Svensk undertext)

Lösningen för dig som har smärtor i ditt bäcken 

Om det är något som har överraskat mig i mitt arbete med kvinnor de senaste sju åren, så är det att många har gått med smärtor i många år utan att något hjälper. 
Som behandlare kan man tänka: ”Det vet jag inte om jag har kompetens att göra något åt.” Exempelvis när man möter en kvinna som har provat många metoder, hos många duktiga behandlare, och fortfarande har ont.

Nästa sak som överraskar mig är att det ofta bara behövs små, enkla justeringar för att få bort smärtorna.
Inflammation, överbelastning i muskler och leder, skeva ställningar … Det är inte raketkunskap som nödvändigtvis kräver raketmedicin. 

Vi börjar med att se på hur du av vana använder dina höfter och ditt bäcken. Vi tittar på hela vägen från fötter till bäcken, och gör små justeringar på de strategier du har av gammal vana. Strategier som kanske medverkar till att hålla fast smärtorna, trots massor av träning.
Och vi gör ändringar i din träning så att dessa rörelsemönster blir automatiska. Därefter ser vi på vad du gör när du tränar och belastar kroppen. T.ex. hur ditt bäcken tar emot belastning när du tränar liggande på rygg eller i stående ställning – eller rättare sagt: Får ditt bäcken en massa stryk när du egentligen försöker göra det starkare? 

Se videon här, där jag visar några små tekniker som har en stor betydelse.
(CC: Svensk undertext)
Created with