Elin Solheim

En succéhistoria om en kvinna och hennes bäckenbotten

En succéhistoria om en kvinna och hennes bäckenbotten

Man kan absolut vara en stark kvinna och samtidigt kämpa med en bäckenbotten som har det åt helsike till

Man kan absolut vara den kvinnan, även om man tränar varierat med en kropp som kan mycket. Man kan absolut var den kvinnan även om man aldrig varit gravid.

Och man kan vara det flera år efter man är färdig med amning, blöjor och små barn.


En kvinna som deltar i SOLHEIMs onlinekurs berättade för mig att det var först när hon började med SOLHEIM två år efter att hon fött, som hon upptäckte att att hon under den långa tiden hade gjort knipövningarna fel.

Hon visste egentligen inte som kvinna vad det var hennes bäckenbotten skulle göra, eller hur det skulle kännas i en knipövning

Men hon fortsatte ändå att knipa helt utan effekt.

Och hon fortsatte att träna och utmana kroppen som tidigare.


Hon beskrev det mycket bra häromdagen när vi möttes över Skype:


"Jag har i många år byggt muskler utanpå en muskelplatta (bäckenbotten) som inte fungerade.”
Drag to resize

Även om hon tränade flitigt, och var vältränad, så kunde hon inte hoppa, springa till bussen eller nysa utan att läcka. Hon tränade utan att kroppens svagaste led var med.

När bäckenbottnen är kroppens svagaste led 

Var sig man är kvinna eller man: När bäckenbottnen är det svagaste ledet i kroppen så blir all träning tvungen att ta hänsyn. Hänsyn till vad som krävs för att detta svagaste led kan delta 100 % i de belastningar som träningen medför. 

SOLHEIMs träningsstrategi

  • Långsamhet och uthållighet – kommer före prestation.
  • Bra rörelsemönster – kommer före hög intensitet.
  • Andning och samspel mellan muskler – kommer före hög belastning.

Det kan vara helt sinnesjukt svårt att följa de tre principerna, om kilona efter graviditeten fortfarande hänger kvar och magen fortsätter att likna en graviditet i 5:e månaden.

Det krävs mindre, och mer fokuserad, träning än vad många tror för att slippa problemen.


Läs vad hon själv skriver:

”Jag har aldrig haft en stark bäckenbotten. Man kan väl säga att jag under de senaste 15 åren lidit av en eller annan grad av inkontinens. Tills nyligen har jag bara funnit mig i att så var det.

Jag har alltid varit aktiv. Löptränat, tränat boxning, olika former av fitness, rodd och till och med yoga. Men ändå var min bäckenbotten aldrig i fokus för min träning. Jag var helt enkelt inte medveten om att bäckenbotten som varje annan muskel kan stärkas eller försvagas.

Jag hade givetvis hört talas om knipövningar, som jag utförde på måfå efter bästa förmåga, när jag kom ihåg det. Men jag tyckte aldrig att det hade någon betydelse för min bäckenbotten. Tvärtom blev det bara värre.

Under min graviditet blev min bäckenbotten så svag att jag inte kunde springa, lyfta, hosta eller nysa utan att läcka. Det var rent ut sagt outhärdligt. Efter förlossningen insåg jag att jag var tvungen att göra något drastiskt, om det någonsin skulle bli bättre. Jag genomgick den ena ”träning efter förlossning”-programmet efter det andra, med resultat att min mage växte utåt, medan min bäckenbotten förblev mjuk som smör.

Två år efter graviditeten hade jag kanske tillräckligt starka magmuskler men min mage bulade ut som om jag var i femte eller sjätte månaden.  Jag kunde fortfarande inte springa efter bussen med värdigheten i behåll. Jag var medveten om att jag måste titta efter ett lite annorlunda träningsprogram än vad jag var van till. 

Eftersom jag blev rekommenderad SOLHEIMs onlinekurs av en barnmorska beslutade jag mig för att ge det ett försök. Träningen var något långsammare än jag hade förväntat. Uppstarten verkade omedelbart lite för slö för mig. Men redan efter ett par veckor kunde jag märka en markant förbättring, och efter två månader kunde jag kontrollera min bäckenbotten på ett sätt som jag aldrig för hade kunnat!

Jag var i extas! 

Efter fyra månaders träning var det som om jag hade fått anlagt en inre korsett. Jag kände mig stark på ett helt nytt sätt.


Jag fick blodad tand, och kom långsamt i gång med löpträningen. Jag sprang 2–3 km per runda och började också styrketräna, lite vid sidan av mitt träningsförlopp med SOLHEIM. Nu tio månader efter att jag började så känner jag mig för första gången på länge riktig nöjd i min kropp. Jag löper varannan dag, och även om jag bara är halvvägs genom SOLHEIMs onlinekurs, håller jag slutligen på att få bukt med den inkontinens jag tidigare hade funnit mig i.


Äntligen är det jag som bestämmer!”

Generellt är kutymen att alla gör som tränaren säger, och att alla följer med – om inte annat så bra man bara kan. Nu var min situation den att, jag kunde bara göra övningarna långsammare och i mitt eget tempo. Några av dem var jag helt enkelt tvungen att ändra eller byta ut. Innan graviditeten kunde jag följa med lika bra som männen, så den största mentala utmaningen var att inte få lov att göra det, även om jag i teorin skulle kunna det.

Den största skillnaden före och efter i hennes fall är att hon fått tillbaka kontrollen över hur kroppen fördelar belastningen

Därefter har hon kunnat utvidga träningsbelastningen

I takt med att bäckenbottnen blivit starkare och starkare kan hon nu träna tungt som tidigare – utan läckage.

Hon saknade överskott och energi innan hon började. Hon fick resurserna och självförtroendet tillbaka till att börja löpträna igen när kraven som hon ställde till sin kropp passade samman med hennes funktionsnivå.


Den nivå som hon löpmässigt är uppe på idag, har hon byggt upp över 7 månader

Det som hon har tränat är inte något hon kunde ha förväntat att hennes kropp skulle komma på, bara genom att snöra på löparskorna – hon var tvungen att hjälpa kroppen att komma dit.


Inte genom ett löpprogram, men genom funktionell träning av bäckenbotten och kärna, och dagligt arbete med sitt rörelsemönster.

Styrkan i bäckenbotten och kärnan har hon arbetat på i sammanlagt 10 månader. Hon har nu gått ner 10 kilo och känner sig för första gången på länge nöjd med sin kropp.

Bra jobbat säger jag!

Created with