Elin Solheim

Tävlingsklättring som nybakad mamma – och med delade magmuskler (rektusdiastas)

Tävlingsklättring som nybakad mamma – och med delade magmuskler (rektusdiastas)

Tvärstark med delade magmuskler?

Jag är så lycklig att få arbeta med kvinnor som prioriterar att få kroppen att fungera igen. Både som nybakad mamma, och när det är många år sedan de blev mammor

Susanne Kähler är en av dem. Som nybakad mamma fick hon 2015 en hög placering i Danmarksmästerskapet i ban-klättring. Ett och ett halvt år senare upptäckte hon att hon inte bara var nybakad mamma, men att hon även hade blivit innehavare av magmuskler som inte fungerade. Hon hade utvecklat delade magmuskler (rektusdiastas).


Susanne Kähler berättar om tävlingsklättring som nybakad mamma – med delade magmuskler

"Som nybakad mamma gick det ett par månader, med träning efter födseln, innan jag fick grönt ljus att träna som tidigare"

"Jag skulle bara känna efter i min kropp och inte uppleva besvär. Jag skruvade därför upp för träningen. Under det första året efter min första födsel kunde jag klättra och tävla i stort sett på samma nivå som innan jag blev gravid. Det var fantastiskt!

Trots en till synes tvärstark kropp kände jag dock i vissa rörelser att min kropp var svag. 

Plötsligt kunde den svika, och trots massor av träning så blev jag inte starkare. Jag märkte det särskilt när jag skulle arbeta i vissa klätterställningar. Särskilt dem där jag skulle spänna upp hela kroppen, och det var maximal belastning på mage och kärna. Ibland upplevde jag att jag plötsligt inte kunde hålla spänningen i min kärna när jag tränade styrka, även om resten av min kropp kunde följa med fint i belastningen.

Jag återvann aldrig helt min form jämfört med innan förlossningen. Det visade sig dessvärre också att jag efter 1 1/2 år fortfarande hade delade magmuskler (rektusdiastas). Det gjorde att mina prestationer varierade, eftersom jag inte hade samma kontroll och styrka i rörelserna när hela kroppen skulle spännas."

Att lyssna till den svagaste delen

"Som aktiv idrottsutövare är jag van att kunna lita på min kropp, men jag är också van att kunna pressa den. Den stora skillnaden för mig sedan jag stod som nybakad mamma, fram till idag, har varit att upptäcka detta:
Det är så viktigt att inte gå snabbare fram än att hela kroppen följer med.

Även om några kroppsdelar snabbt blir starka. Till exempel kunde mina armar något som min mage inte var klar till efter förlossningen.

Och det gör att jag nu, med SOLHEIMs onlinekurs, långsamt är på väg tillbaka till klättring efter min andra födsel."

Bristande vägledning och kunskap

"Jag tycker att jag vidtog försiktighetsåtgärder efter min första förlossning. Både genom att uppsöka kunskap, och genom att dra nytta av egen kunskap och erfarna tränare efter förlossningen.

Men jag tror att jag hade läkt snabbare och bättre, om jag den gången hade fått mer specifik vägledning i hur rehabilitering skulle gå till. Och anpassas till de krav som min sport ställer till min kropp. I synnerhet hur man gör en säker övergång, från den vanliga träningen efter förlossning som man blir erbjuden, till den mer krävande träningen. Nu har jag mer förståelse för att jag ska träna säkert och långsamt, mot de fysiska arbetskrav som klättringen ställer." 

Drag to resize
"Man ska komma ihåg att magmusklerna efter en förlossning försiktigt ska hjälpas tillbaka till deras styrka och funktion."
Susanne Kähler
Drag to resize

Alla har delade magmuskler (rektusdiastas) i 3:e trimester

Det krävs extra insatser om inte magen är på väg att läka 8 veckor efter förlossning

Och den här gången är Susanne tryggt på väg att återvända till klättring igen.

Om du har fött, även om det efterhand är många år sedan, och din mage inte uppför sig som den gjorde en gång. eller: Om din mage inte svarar på träning, som den en gång gjorde.

Så kan du få hjälp här i SOLHEIMs onlinekurs.
Created with