Elin Solheim

Resultatet för dina delade magmuskler (rektusdiastas)

Resultatet på dina delade magmuskler (rektusdiastas)

Från förtvivlan och chock över delade magmuskler (rektusdiastas) till en kropp som är starkare än någonsin

Genom åren har jag mött många kvinnor som redan har tränat utan att se resultatet på sina delade magmuskler (rektusdiastas).
En förstagångsmamma har skickat mig sin beskrivning av hennes förlopp hos SOLHEIM. Det är en skildring där hon med egna ord berättar en historia om att vilja göra det rätta efter en graviditet och få kroppen på plats igen. För att lite längre fram upptäcka att kroppen inte reagerar som den borde på träningen; att magen har ”sprungit in i väggen”.

Läs mammans egen berättelse här:

”Efter ett halvt år med SOLHEIMs onlinekurs ser jag resultatet: Jag har läkt mina delade magmuskler (rektusdiastas)" 
Drag to resize

"Utöver att min mage är läkt har jag fått en bättre kroppshållning och en starkare kärna än någonsin förr.


Jag hade en aktiv och okomplicerad graviditet, och började träna en vecka efter förlossningen. Jag hade tyvärr inte den nödvändiga kunskapen om vad en graviditet gör med kroppen, så jag tränade helt fel.


Två månader senare upptäckte jag att jag hade delade magmuskler (rektusdiastas). Jag blev chockerad och kände att jag hade förstört min kropp, och att den nu var trasig.

Till min stora lycka fick jag tag på Elin Solheim. Hon lugnade mig, och tog sig tid att förklara för mig. Jag började med hennes onlinekurs meddetsamma. Den har varit enkel att följa och härligt flexibel – och om det har varit något jag har undrat om så har Elin alltid varit där för att svara på frågor.


Hon är noggrann, närvarande och riktigt bra på att guida personligt och svara på frågor.

På hennes uppmaning skippade jag all annan träning i denna period. Jag har alltid varit mycket aktiv och jag tyckte att det var svårt att inte få träna andra saker. Hennes program var också utmanande, men på ett helt annat sätt än det jag var van till.


Efter mindre än ett halvt år, som jag har följt programmet, så har jag inte delade magmuskler (rektusdiastas) längre!


Och en bonus är att jag har blivit stark och fått en bättre kroppshållning.


Nu har jag så smått börjat återuppta annan träning, och här kan jag märka att jag är mer stabil än jag har varit tidigare.


Jag kan se att det var värt mödan och väntetiden. Jag ser det som den bästa investering jag kunde göra för min kropp. ”


När man blir chockerad och undrar om man har förstört något i sin kropp, så följer det ofta stor förvirring och en massa frågor 

De delade magmusklerna (rektusdiastas) var i det här fallet, varken allvarliga eller med besvärande symptom, men de var där.
Och det faktum att de hade uppstått skapade turbulens.

  • Vad hade jag gjort fel?
  • Vad måste jag göra?
  • Kan jag överhuvudtaget träna längre?
  • Ska jag opereras?
  • Är det en skada för livet?
  • Kan jag utsätta kroppen för en graviditet igen?


Det är frågor som många kvinnor kämpar med när de upptäcker att deras magmuskler inte alls uppför sig som de brukar eller borde.

Test om du har delade magmuskler (rektusdiastas)


Write your awesome label here.

Läkningen handlade i detta fall om två aspekter:

1. Att återvinna förtroende för kroppen, och tron på att den åter kan tåla belastning

Den här mamman hade blivit rädd för att göra fel. Och därför var de första 4–6 veckorna, med träning på en väldigt låg nivå, enormt viktiga.

Det var här som hon kunde återvinna en känsla av att kroppen svarade som den skulle, och att det trots allt var något som fungerade tillräckligt bra. Att det var något som svarade, och som vi kunde bygga vidare på.

Efter 4 veckor kunde hon lyfta ett ben i ryggliggande utan att magen fick en Toblerone-form, och efter träningen kunde hon märka en positiv känsla av styrka och kontakt med en kärna som arbetade.

2. Att lära sig de grundläggande teknikerna och grundrörelserna först, och att inte ha för bråttom med att göra ”riktig träning”

Det kan skapa mycket inre oro och tvivel på om det man nu gör är bra nog. Speciellt när man inte längre får träna med målsättning att få svett på pannan, lyfta tungt och mycket, eller springa långt. Att fokusera på kvaliteten i rörelserna, snarare än intensitet och mängd belastning, är nytt för många och det utmanar hela vår uppfattning om vad träning är. Man vet ju att att man ska anstränga sig för att komma i form. Och när man samtidigt blir ombedd att ta det lugnt, kan det verka väldigt provocerande.


Kan det överhuvudtaget ge den starka kropp som man längtar efter, och drömmer om, när inte träningen lever upp till nutidens boot-camps och fysiska prestationer?


Ja, det kan det. Det är faktiskt en förutsättning, om du har delade magmuskler (rektusdiastas), för att din kropp på sikt ska kunna svara positivt på den tunga belastningen, eller på den långa löpturen.


Den sista, men viktigaste, läkningsfasen är också den som tar längst tid

För efter 1/2 år är hon nämligen inte färdig med att läka hela magen, även om den nu i stort sett uppför sig som tidigare. Det som mest av allt gör att hon märker framgången snabbt är att hon har fått bättre motoriska strategier, och att hon rör sig mer stabilt, och med den stabilitet magen behöver. Så även om hon ser resultat med sina delade magmuskler så är det fortsatt massor av läkning och styrka att hämta.

Den följande, och långsammare delen handlar om uthållighet

Den delen handlar om att fortsätta med träning där hon kan upprätthålla de bra belastningsprinciperna för kärnan.
Det är nämligen nu, och det kommande cirka 1,5 år som hennes bindvävceller i magens mittlinje återuppbygger styrkan i själva bindväven. Och för att kunna göra det måste cellerna få besked – varje dag – om vilken stabilitet och tension som krävs – bland annat genom den rörelse, och det muskelsamspel hon har lärt sig och använder.


Det vill säga, hon ska undgå träning där bindväven sträcks och utvidgas. Det kan vara träning som går för snabbt eller är för hård för att hon ska kunna röra sig stabilt, säkert och med magmuskler som gör sitt arbete tillsammans med resten av kärnan.

Alla hennes vardagsrörelser under hennes vakna timmar är viktiga

Väldigt viktiga!

Hon kan alltså inte nu, när de delade magmuskler (rektusdiastas) är borta, tillåta sig att sitta och hänga på svanskotan eller att göra alla lyft med böjd ländrygg. I så fall kommer hon i lugn och ro att försvaga det samspel som hon har arbetat så hårt för att uppnå.

Betydelsen det har för dig som har delade magmuskler (rektusdiastas) 

Du kan absolut se resultat av träningen på dina delade magmuskler!

  • Det betyder att du fortsätter att skörda frukter av din insats under lång tid.
  • Det betyder att det inte är övningar som fixar din diastas. Övningarna fixar hur du rör dig och belastar kroppen både i övningar och vardag.
  • Det betyder på sikt att du får en kropp som tål rörelse och belastning igen, även om du har haft delade magmuskler (rektusdiastas). 

Du kan lära dig små justeringar av hur du står och därigenom hjälpa dina delade magmuskler att hela

Write your awesome label here.
Drag to resize

”Innan min graviditet hade jag delade magmuskler (rektusdiastas), som var 3 fingrar bred och väldigt mjukt bindväv i magens mittlinje. Under min andra graviditet blev detta till 4 fingrars bredd. Men redan nu, 10 dagar efter förlossningen, är jag nere på 2 fingrars bredd. Uteslutande med hjälp av kroppens egna spontana läkande, och dina grundövningar där jag aktiverar min bäckenbotten på utandning och på så vis spänner min tvärgående magmuskel. Jag är nyfiken på hur långt jag kan komma i det här träningsförloppet.”
(Mamma till 2)

Drag to resize
Created with